Holistisch beeldend kunstenaar,’Wat zeg je?’

Zodra ik mij voorstel als holistisch beeldend kunstenaar, krijg ik meestal meteen daarbij de vraag wat een holistisch beeldend kunstenaar precies is. Het lijkt mij een goede reden om daar dit keer mijn blog aan te besteden en er dieper op in te gaan. Dus bij deze!
Natuurlijk wordt mij deze vraag niet gesteld om toe te lichten wat een beeldend kunstenaar is, want dat is vrij simpel; een kunstenaar maakt beeldende kunst, kunst die je kunt zien met je ogen vandaar het woord beeldend. De toevoeging van het woord holistisch maakt het veelal wat vager en denkt men aan spirituele termen. Niet zo gek gedacht hoor, want vaak wordt holisme gekoppeld aan spiritueel, maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn.
Nu ben ik zelf een vrij nuchtere Fries en presenteer ik mezelf niet als een spiritueel persoon,  al geloof ik absoluut dat er meer is tussen hemel en aarde, maar dit terzijde.
‘Holisme’ of ‘holistisch’ komt van het Griekse woord Holos en betekent  ‘heel’ of ‘in verbinding met alles‘. Ook zou je ‘allesomvattend‘ kunnen zeggen.
Het één staat dus niet los van het andere en alles maakt deel uit van het geheel.

Een kunstenaar, een mens, heeft de mogelijkheid gekregen om te kunnen scheppen en zo maakt de kunstenaar dus kunst. De kunstenaar doorloopt een proces, ontwikkeld zich en vertaalt dit naar een beeldend werk als zichtbaar resultaat. Het eindresultaat, dat beeldende werk, heeft ergens een oorsprong wat leidt naar de maker ervan. Deze maker, schept zijn creatie vanuit het geheel waaruit ze bestaat. Dit zijn intrinsieke en excentrieke factoren. Het gaat hierbij intrinsiek om wie je bent als persoon, hoe je jezelf ziet en hoe je je voelt. Maar ook de buitenkant telt en gaat het erom hoe je als kunstenaar in de wereld staat en wat jouw visie is op de mens, natuur, maatschappij en spiritueel.
Als ergens in deze intrinsieke en/of excentrieke factor iets verandert dan heeft dat niet alleen invloed op de persoon, de kunstenaar, maar ook op de kunst die ontstaat.

Ik noem mij holistisch beeldend kunstenaar omdat dit mijn uitgangspunt is bij het maken van kunst.  Het is bewust zijn van het feit dat alles met elkaar in verbinding staat.
Daarom vind ik (persoonlijke) ontwikkeling ook een must, omdat  dit voor mij zo belangrijk is in het kunstzinnige proces en het uiteindelijke resultaat.
Niet voor niets hanteer ik mijn eigen bedachte levensspreuk: ‘Leef zodat je groeien mag!’
Deze spreuk deel ik graag en voeg er aan toe…. En dat je ook bloeien mag!

Via mijn blogs breng ik jou op de hoogte van dingen die mij op kunstzinnig gebied bezig houden of kunst waar ik op dat moment aan werk.

Wil jij ook persoonlijke informatie van mij ontvangen via email zoals interessante uitnodigingen of nieuwsbrieven, stuur mij dan gerust een email.

Creatieve groet,
Patriz